...
Alege serviciile de psiholog la domiciliu oferite de Bernard Tatomir și experimentează sesiuni de terapie personalizată chiar la tine acasă.
Sună-mă

0727 058 770

Depășește depresia cu ajutorul nostru: sesiuni de terapie personalizate pentru a-ți redobândi starea de bine și echilibrul emoțional.

Psihoterapia în tratarea depresiei

Depresia nu este numai o problemă de molecule, astfel tratamentul așa-zis “biologic”, adică pe bază de medicamente, nu este suficient pentru vindecarea ei. Cei ce cred acest lucru se confruntă cu o părere extrem de limitativă (iar deprimații știu exprime acest lucru) pentru dimpotrivă, suferința psihică necesită și o “ascultare”.

Tratamentul medicamentos al unui pacient deprimat poate fi un aspect al îngrijirii sale, care trebuie fie susținut și de un suport de psihoterapie. Din această cauză, putem spune , psihoterapia își are locul său în tratamentul depresiei. Un sprijin psihologic permite atât o mai bună cunoaștere a maladiei (distimie, depresie “atipică”, psihoză maniaco-depresivă, depresie sezonieră) cât și prevenirea unei reintrări în depresie.

Întradevăr, persoanele deprimate sunt în cea mai mare parte fragile din punct de vedere emoțional și prezintă o rezistență la stres și anxietate destul de slăbită

Rolul ședințelor de psihoterapie.

Ședințele de psihoterapie le vor permite să învețe să-și accepte mai ușor emoțiile, să gestioneze mai bine constrângerile și tensiunile vieții cotidiene și să elaboreze strategii de control al stresului și anxietății.

În acest domeniu, vă pot da exemplu de trei tipuri de terapie, care sunt extrem de indicate în tratarea depresiei și care-l ajută pe deprimat să-și regăsească echilibrul:
• Terapia psihodinamică – precum psihanaliza, și/sau terapiile de inspirație psihanalitică.
• Psihoterapiile interpersonale.
• Terapiile cognitiv-comportamentale.
• Psihoterapia de susținere

Anumiți specialiști, consideră că tratarea unui episod depresiv nu cere o psihoterapie specifică, ci o simplă terapie de suport. Din punctul lor de vedere este vorba despre o ascultare a pacientului, despre o serie de întrebări referitoare la tratament, la efectele acestuia, la importanța “complianței” terapeutice a bolnavului, la viața sa cotidiană, dacă resimte vreo ameliorare, cum evoluează… însă toate acestea explorează mai degrabă prezentul. De aceea se concentrează mai mult pe eliminarea simptomelor depresive și există un grad crescut de recidivă.

De ce este atât de important acest dialog cu un specialist?

În primul rand, depresia este o încercare și pentru persoanele apropiate din viața noastră, mai ales pentru partenerul/partenera de cuplu. Atunci când vă simțiți rău, partenerul/partenera poate să creadă că vă îndepărtați de el/ea, cu atât mai mult cu cât depresia determină o scădere a relațiilor sexuale care, în plus, nici nu sunt satisfăcătoare pentru deprimat. Și cum situația aceasta se prelungește, iată un fapt care mărește insatisfacția fiecăruia!… de unde și neliniștile, îndoielile, semnele de întrebare, chiar și disconfortul.

Depresia poate da impresia că partenerii nu mai au nimic în comun, dar, spre deosebire de ceea ce cred mulți oameni, multe cupluri ies mai puternice din această cumpănă, care le aduce dovada atașamentului mutual, a tandreței lor, și a grijii reale pentru starea de bine a ființei dragi…chiar dacă această încercare durează mult fiind presărată de capcane și cere răbdare, perseverență și o extrem de mare înțelegere a partenerului.

Este adevărat că, în afara libidoului aproape inexistent din cauza depresiei, antidepresivele pot provoca apariția unei impotențe sau frigidități, reversibile atunci când se renunță la tratament. Dar trebuie să acceptați o realitate: renunțarea la medicamentele prescrise, v-ar cufunda din nou în starea depresivă care, la rândul ei, s-ar resfrânge asupra dorinței! Prin urmare, aceasta este o perioadă de abstinență spontană și indusă, deloc ușor de suportat.

Toate aceste elemente sunt binecunoscute terapeutului care le integrează în urmărirea pacientului, explicându-i aspectele astfel încât el să se cunoască mai bine și să-și dea seama de importanța tratamentului său psihoterapeutic.

Alianța terapeutică presupune un cadru confortabil în care psihoterapeutul să-i aducă subiectului suficiente informații asupra bolii, simptomelor, curabilității, mijloacelor terapeutice utilizabile. Există și riscul de a face o eventuală scurtă incursiune prin experiența sa terapeutică. În ceea ce-o privește, persoana deprimată, împărtășește ceea ce simte, pune întrebări, vorbește despre temerile și speranțele sale. Adesea ea se simte respinsa sau neînțeleasă de anturaj, de aceea are nevoie să apeleze la un psihoterapeut.

Distribuie:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Alte articole...

Depășește depresia cu ajutorul nostru: sesiuni de terapie personalizate pentru a-ți redobândi starea de bine și echilibrul emoțional.

Tratarea depresiei

Depresia necesită un tratament complex, combinând medicamente și psihoterapie. Ședințele terapeutice ajută la gestionarea emoțiilor și stresului, prevenind recidiva. Sprijinul psihologic întărește relațiile, ajutând cuplurile să depășească provocările depresiei. Alianța terapeutică este esențială pentru recuperare.

Citește mai mult
Depășește timiditatea și îmbunătățește-ți relațiile prin terapie specializată, într-un mediu sigur și confidențial.

Timiditatea

Tehnologia modernă eficientizează timpul, dar reduce interacțiunile directe, amplificând izolarea socială a celor timizi. Psihologul Philip Zimbardo subliniază că timiditatea, influențată de factori biologici și culturali, poate duce la singurătate și nesiguranță, necesitând adesea terapie.

Citește mai mult