Fă o programare

Completeaza tabelul si te voi contacta in cel mai scurt timp posibil.

 

Bernard Tatomir
Tel:
+40727058770

Email:
contact@psiholog-domiciliu.ro

5 years ago · · 0 comments

Dependenta

Creierul si dependenta

De multe ori, dependența este percepută în termeni de moralitate; persoanele dependente sunt etichetate ca ”viciate” și ”fara motivatie”.
Studii din ce în ce mai aprofundate, pe animal și om, au demonstrat că dependența presupune o serie de modificări biologice la nivel cerebral, care se reflectă în modificări comportamentale asociate.
Fiecare regiune a creierului are funcții specifice, iar acest lucru se poate vedea cel mai bine în cazul bolilor care afectează zone bine definite și care au o expresie clinică clară (ex., afectarea printr-un accident vascular cerebral a ariei din creier responsabile de vorbire va genera o problemă care se numește afazie – incapacitatea de a rosti cuvintele)
Dependența de substanțe nu înseamnă doar administrarea substanței respective și efectele imediate ale acesteia. Fiecare administrare generează modificări la nivel cerebral, care se vor menține mult timp.
Funcții si regiuni la nivel cerebral?
Regiunea Funcția
Nucleus accumbens Considerat ”centrul plăcerii”.
Stimularea sa produce senzații plăcute și se asociază cu tendința de a căuta din nou stimulul respectiv.
Aria tegmentală ventrală (ATV) Asociată cu ”pofta” sau ”cravingul”, care are ca substrat modul în care neuronii din această regiune utilizează o substanță denumită ”dopamină”.
Cortex prefrontal Rol important în autocontrol și inhibiția comportamentelor nedorite.
Dependența de jocuri de noroc. Ce presupune tratamentul și în ce constă?
Dependenţa de jocuri de noroc afecteaza intens viaţa jucătorului şi a familiei sale. Jucătorul patologic va continua să joace, mizând pe faptul că „de data asta va câştiga”, după ce s-a îndatorat post-mortem, lăsându-şi pe drumuri apropiaţii şi familia extinsă. Psihiatrii specializaţi în adicţii spun că numărul jucătorilor patologici e corelat pozitiv cu numărul în creştere al spaţiilor dedicate acestor jocuri.
În contextul numărului tot mai mare al persoanelor care dezvoltă şi solicită tratament pentru această dependenţă, vă spunem ce este această adicţie, cum o recunoaştem, în ce context e mai probabil să o dezvolţi, dar mai ales cum o poţi trata şi cât te costă tratamentul.
Numărul jucătorilor patologici e corelat pozitiv cu numărul în creştere al spaţiilor dedicate acestor jocuri, spun psihiatrii şi psihoterapeuţii clinicii Aliat din Bucureşti, specializată în tratamentul adicţiilor. Aceştia au explicat cum recunoaştem dependenţa de jocuri de noroc, ce o declanşează, cine e mai susceptibil să o dezvolte, în ce context, dar mai ales în ce constă, cât costă şi cât durează tratamentul acestei adicţii.
Ce este şi ce o declanşează?
Este o tulburare de control al impulsurilor, caracterizată prin eşecul recurent de a rezista impulsului de a juca, în ciuda consecinţelor negative severe prezente în plan personal, profesional sau familial. Dacă există o comorbiditate cu alte tulburări legate de substanţe sau alte tulburări clasificate în cărţile de specialitate, unii dintre jucători dezvoltă dependenţă mai uşor decât alţii. În declanşarea dependenţei sunt incriminaţi factori genetici şi factori de mediu specifici, în proporţii egale.
Femeile reprezintă în prezent jumătate dintre toate persoanele aflate în tratament pentru această tulburare, cu toate că bărbaţii sunt de două ori mai susceptibili de a avea o problemă legată de jocurile de noroc.
Care este amploarea acestei dependenţe în România?
Amploarea acestei dependenţe este crescută, dar nu s-au făcut studii (reprezentative la nivel naţional) sau estimări în acest domeniu.
Numărul de solicitări de tratament pentru această dependenţă este considerabil şi e în continuă creştere. Ele sunt adresate, în principal, din partea familiilor jucătorilor care caută tratament de specialitate.
Aşa cum se poate observa foarte uşor creşterea numărului de case de pariuri sportive şi cazinouri, din ultimii ani din ţară, dar mai ales în oraşele mari, putem deduce că şi numărul de persoane care frecventează aceste locuri este într-o continuă creştere. Procentul celor care dezvoltă această adicţie este direct proporţional cu numărul caselor de pariuri şi cazinouri.
Cum recunoaştem un impatimit al jocurilor de noroc?
De fiecare dată când are o bucurie sau o tristeţe el joacă. Îşi trăieşte toate nevoile prin joc. Are mereu impresia că va câştiga şi nu se va opri din joc nici când conştientizează că şansele sunt împotriva sa.
Un jucător patologic cheltuieşte o cantitate excesivă de timp şi bani la jocurile de noroc care afectează negativ viaţa lui şi a familiei sale, spre deosebire de jucătorul profesionist care are succes financiar, datorită aptitudinilor sale. De regulă, un jucător dependent nu se poate abţine să joace pe o perioadă mai mare de o săptămână.
Ce comportamente ale jucătorului ar trebui să fie pentru familia sa semnale de alarmă că adicţia deja s-a instalat, şi nu e doar o preocupare oarecare a subiectului?
Simptomele sunt mai greu de observat de către familie. În general, ele au următorul caracter: preocuparea foarte mare pentru diversele jocuri de noroc, urmărirea jocurilor la televizor sau pe telefon pe perioade mari de timp, discuţii foarte lungi pe tema jocurilor, discuţii despre cum au câştigat alţii sume impresionante, lipsa banilor cheltuiţi pe această activitate e din ce în ce mai vizibilă, vinderea bunurilor care-i aparţin lui sau familiei.
În ce fel desfigurează această adicţie viaţa jucătorului patologic?
Persoana în cauză joacă până îşi cheltuie toate averile apoi se împrumută şi nu mai poate plăti aceste datorii. În cazurile nefericite, se împrumută de la persone periculoase. În multe dintre aceste cazuri, părinţii sunt nevoiţi să intervină pentru a-şi salva fiul/fiica, indiferent de vârstă. Această situaţie îi pune în dificultăţi financiare foarte mari, multe fiind cazurile în care sunt nevoiţi să-şi vândă propria casă pentru a salva familia fiului dependent de jocuri de noroc.
Sunt alte cazuri în care părinţii sau familia se trezesc cu toate lucrurile din casă vândute. Uneori chiar şi cu casa vândută. Evident că aceste lucruri afectează profund şi irevocabil toate persoanele care-i sunt apropiate jucătorului patologic de jocuri de noroc. În urma acestor episoade, prin care familiile ajung la limita supravieţuirii, jucătorul tot nu se opreşte din jucat. Şi astfel povestea poate continua la fel de dramatic.
De ce unii dintre jucători dezvoltă această dependenţă, şi alţii nu?
În continuare, specialiştii clinicii Aliat ne răspund ca nu există un model conceptual teoretic unic responsabil pentru variabilele biologice, psihologice şi sociale care contribuie la dezvoltarea jocului de noroc patologic (gambling). Există constatări care arată că tulburările legate de substanţe şi tulburările de tip adictiv ale jucătorilor patologici de noroc împart caracteristici cauzale comune.
Însă şi alte tulburări compulsive (precum, shopping compulsiv, comportament sexual riscant, dependenţa de computer) ar putea fi biologic legate. Totuşi, comorbidităţile jucătorilor patologici sugerează o posibilă legatură cu tulburarea legată de uzul de alcool şi unele substanţe.
Care sunt variabilele de mediu care favorizează instalarea dependenţei ?
Jucătorii patologici tind să aibă un părinte cu abuz de alcool sau alte substanţe, accentul familiei pe simboluri materiale şi financiare, disciplina parentală incorectă, pierderea unui părinte prin divorţ, separare, deces favorizând dezvoltarea dependenţei de jocuri de noroc. Nu există un profil psiho-socio-demografic bine conturat al aceste persoane. Condiţiile în care se dezvoltă patologia sunt individuale, aşa cum am spus mai devreme.
Pofta (craving-ul) din jocul de noroc patologic joacă un rol important în dezvoltarea dependenţei care poate precipita recăderea. Cum recunoaştem craving-ul în această patologie?
Craving-ul este o nevoie intensă şi irezistibilă de a juca care este însoţită de o senzaţie de nelinişte sau de iritabilitate în momentul în care încearcă să reducă sau să înceteze să mai joace. Este similară oricărei alte pofte sau nevoi de consum din dependenţele de substanţe. Este un semn al dependenţei, iar când acesta este destul de puternic, devine destul de greu să lupţi împotriva lui.
Cum putem trata această dependenţă şi cât costă ?
Tratamentul e complex, implică sesiuni de terapie, de multe ori însoţite şi de medicaţie. Putem vorbi şi de internări, numai dacă sunt asociate şi alte tulburări. Este vorba despre tulburările depresive, tulburările afective, alte tulburări induse de consum de substanţe. Putem vorbi de aceasta asociere (între adicţia de jocuri şi alte tulburări), dar mai rar.
La cea mai mare parte a persoanelor care au această adicţie, tratamentul constă doar în şedinţe de psihoterapie. Aceasta presupune participarea la patru-şase şedinţe de terapie lunar. Costul acestor şedinţe diferă de la clinică la clinică. Pentru celelalte persoane, trebuie avută în vedere şi valoarea medicamentelor şi a internării, acolo unde este cazul.
Cât durează ?
Este un tratament de durată medie spre lungă. Un tratament de doar câteva luni nu va rezolva aceste probleme. Recuperarea este un proces care implică schimbare şi evoluţie progresivă, înseamnă să duci o viaţă echilibrată în absenţa nevoii de gambling.
Etapele principale prin care va trece un jucător patologic sunt: controlul adicţiei care poate dura până la trei luni; rezolvarea problemei care determină adicţia – între 6 luni şi 24 luni; menţinerea unui stil de viaţă fără adicţie care se întinde pe perioadă nedeterminată şi care poate fi făcută cu ajutorul grupurilor de suport sau de unul singur.
Relevant e că această dependenţă se poate vindeca, în urma aplicării tratamentului.
Cum se agravează adicţia în absenţa oricărui tratament?
Rezistenţa la joc devine din ce în ce mai mică; se vor amplifica consecinţele negative ale acestei adicţii care vor duce la distrugerea carierei, a vieţii familiale şi sociale a jucătorului. Practic putem afirma că efectele acestei dependenţe sunt devastatoare.
Dacă te regăseşti în cele de mai sus sau cunoşti pe cineva care prezintă aceste simptome, te voi ajuta! Ma poţi contacta la: 0727.058.770 sau bernardtatomir@gmail.com

Categories: Categoria 1

admin

admin

Cele mai noi articole

Leave a Reply

Facebook
IMPREUNA PUTEM AJUTA !